dissabte, 28 de juny del 2014

Per què escriure? i, per què en Facebook?

Moltes I molt diverses són les motivacions que té la gent per escriure. Hi ha qui diu escriure per crear els móns que no pot viure, hi ha qui escriu per no sentir-se sol, hi ha qui escriu per poder expresar tot allò que sent. Ara bé, hi ha un motiu comú a tothom: escriure per a que algú llija el que escriu i, si pot ser,que els agrade, que els estimen: ací és on entra Facebook.
Abans sols hi havia dues formes per a que algú es convertira en lector d’allò que escrivim. Bé aconseguíem publicar o bé deixàvem el que escrivíem a gent propera i que sabérem que els agradava la literatura. No cal dir quan difícil és publicar i, de vegades, també era força complicat (per diferents motius) trobar algú a qui confiar les nostres creacions. Facebook està desenvolupant aquest paper: un lloc on presentar les creacions amb molta gent amb la possibilitat de llegir-les. Cert és que, com diu alguna gent, apareixen moltes coses sense interés; segur. No seré jo el que ho negué, però també es poden llegir coses molt interessant i recomanacions de lectures molt interessants.
Per altra part està la “mentida” de Facebook: amics que cliquen al “me gusta” per quedar bé i de vegades potser ni ho han llegit. Ara, també estan els amics que són  sincers i, si no, recorde una famosa frase: “digues que m’estimes encara que siga mentida”. A qui no li agrada que l’estimen.., encara que siga mentida?
Per acabar aquesta reflexió, em plantege el meu cas: per a mi l’escriptura no passa de ser una afició sense cap altra pretenció, amb tots els avantatge i inconvenients que té. Jo no pretenc publicar, no vull publicar almenys per ara (mai es pot dir d’aquesta aigua no veuré). Pretenc que continue sent una afició. Ací hi ha gent que li agradarà el que escric i gent que li desagradarà i gent que “em dirà que m’estima encara que siga mentida”; però, en definitiva, gent que pot llegir el que escric. També hi ha lectures molt interessant que sense aquesta plataforma no hagués conegut. Gent que usa Facebook com a mitjà per donar a conéixer la seua obra. En resum, Facebook no sols ha estat i és una plataforma de comunicació, sinó que resulta un gran espai que ha obert noves formes de comunicació literària.


Joan V. Navarro Bargues


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada