divendres, 10 d’octubre del 2014

LA PELL BRUNA I ALTRES RELATS- Violant Barquet

“A l’altre costat de la tanca s’endevinen les grans extensions d’arbres fruiters, prenyats dels fruits que van madurant al ritme ordenat de les estacions” UN MÓN PERFECTE

De sobte un dia t'arriba a les mans una petita joia literària i aleshores te n’adones com es de fascinant la literatura. Aquest és el cas de LA PELL BRUNA de Violant Barquet. Són 21 relats per gaudir de la lectura, de la bona literatura.
Un grapat d’històries senzilles, colpidores, cruels, tendres; però sobre tot un grapat d’històries molt humanes. Un exemple és el conte DIE KARTOFFEL: L’àvia, mentre fa el sopar  li conta a la néta una dura història de joventut, tot amanit amb un lleguatge precís i de vegades tendre que fa que el lector s’endinse en la història com si fos quelcom proper o familiar.

“-Què va passar, àvia, quan van venir els russos?
Va abocar la muntanyeta de patata sobre la mantega desfeta, que escumejava dins la paella; el contacte amb l’escalfor la va fer espetegar. Llavors ho va remoure amb una espàtula de fusta perquè tots els bocins s’amaressin bé de greix.
-Les noies joves ens posàvem roba vella i lletja, i mocadors al cap, però no servia de res. Els russos ensumaven la joventut sota els parracs!
-I… a tu, àvia, et van fer alguna cosa, aquells homes? –vaig atrevir-me a preguntar-li mentre passava un drap humit pel marbre, evitant mirar-la als ull.”

Altres històries estan contades mitjançant monòlegs meravellosos i molt reals (Verd, lila, color xocolata). Fins i tot ens trobem amb una Peresa força “humana”.  En definitiva, 21 contes curts, llargs, dolços, tràgics, durs, tendres; però sobretot MOLT RECOMANABLES.


Joan V. Navarro Bargues 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada